17. června 2011

Hlas nože

Autor: Patrick Ness
Originální název:
The Knife of Never Letting Go
Trilogie: Chaos
Díl:
první
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2011
Počet stran: 372
Vazba: brožovaná

Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy zákeřným virem. Tentýž vir napadne muže a zvířata, ale místo aby je zabil, umožňuje slyšet myšlenky ostatních. Nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. A nikdy vás nenechá na pokoji.
Před šílenstvím a Hlukem ryze mužské komunity se podaří uniknout jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze batoh, lovecký nůž, deník, ale především vůbec to nejdůležitější - svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují.
Todd ovšem objeví v Hluku jakousi „díru" a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních událostí z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách začíná vypadat jako nikdy nekončící příběh.

Hlas nože
je první kniha dystopické trilogie Chaos, plná napětí, dramatických zvratů a nečekaných odhalení, ale i humorných situací. Ve Velké Británii se téměř okamžitě po vydání stala hitem, na jehož pokračování čtenáři nedočkavě čekali. O kvalitě napínavé dystopické série svědčí i získaná ocenění Booktrust Teenage Prize, Guardian Award a James Tiptree, Jr. Award (2008). V roce 2009 figurovala série na užším seznamu uchazečů o Carnegieho medaili. 

2 komentáře:

  1. Tohle je další knížka na mém už tak dlouhém seznamu! :)) Mohla by to být dobrá série :)

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji :)
    dneska jsem v knihkupectví viděla tu knihu o Šerosvitu, tak jsem si na tebe vzpomněla :) říkala jsem si, že se sem k tobě budu chodit inspirovat, než vyrazím do knihkupectví pro knihu :) dnes jsem si ale koupila Jíst, meditovat, milovat a chystám se přečíst knihy od Paula Coelha, co jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat