17. prosince 2012

Recenze: Espressologie



Info o knize:
Autor: Kristina Springer
Originální název: The Espressologist
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012

Anotace: Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?




Pozor na to, jaké si dáváte kafe. Vždycky to něco znamená...


Jane pracuje v Coffee Joe jako baristka, aby si vydělala peníze na svou vysněnou vysokou školu. V kavárně se vypracuje na vyšší pozici a za dobu, kterou tam pracuje, si začne tajně vést zápisník, do kterého si píše poznámky o chování lidí. Podle jejich charakteru pozná, jakou si objednají kávu. 

Ginny Davisová vzhlédne k nabídce a pokrčí rameny. „Třeba frappé?“
„To ne,“ odmítá Melissa rázně. „Tenhle týden držím dietu, nemůžu si dát sladké.“ Ginny si povzdechne.
Malé odtučněné latte, pomyslím si a čekám s rukou připravenou nad pokladnou. „Dobře, dáme si malé odtučněné latte,“ rozhodne se Melissa.
Ha! Zásah do černého. (str. 13)

Jane podle své teorie seznámí dva úplně cizí lidi, kteří se do sebe zamilují.  A protože lze podle kávy najít vhodný protějšek, rozhodne se, že pomůže svým kamarádkám a každé najde toho pravého.
Díky šéfovi Derekovi v kavárně vznikne tzv. Espressologická poradna, kde Jane sklízí obrovský úspěch, protože se blíží Vánoce, a kdo by chtěl v tento kouzelný čas být sám? Najde lásku ale i ona sama? Její  oblíbená káva je velké ledové odtučněné moka bez šlehačky, a k tomu se podle jejích poznatků přece hodí extra silné espresso s ledem. Nebo snad ne?

Střední ledové vanilkové latte
Chytrý, sladký, jemný. Občas mluví tiše, ale přitom se nechová jak nějaký kus hadru. Loajální a důvěryhodný. Dobrý kamarád. Ucházející vzhled i postava. (str. 29)

Krásný příběh plný lásky a kávy. I když je to velmi krátká kniha, spíše oddechovka, tak si ji určitě všichni užijí. Škoda, že děj je až moc uspěchaný, klidně by kniha mohla mít o sto stránek více.

Knihu bych doporučila číst v zimě, protože na mě přenesla tu úžasnou vánoční atmosféru – sníh, zima, Vánoce a dobrá kávička na zahřátí. A u mě tedy rozhodně vede latté s příchutí nebo karamelové  frappé! Mňam

Mé hodnocení:  ★★★ a půl

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo

Za korekci děkuji Marky → blog, GR

7 komentářů:

  1. Těším se, až si knížku přečtu :) A ta obálka je skvělá!

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě si knihu přečtěte, stojí to za to ;).. a přesně, ta obálka je úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna včera jsem ji přečetla..:) A moc se mi líbila...:) Taková milá jednohubka...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Takže v zimě si Espressoligii určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat