5. prosince 2012

Recenze: Útěk

Info o knize:
Autor: Sophie Jordan
Originální název: Vanish
Série: Drakie, díl: druhý
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012


Anotace: Jacinda vyzradila tajemství svého drakijského kmene, aby zachránila chlapce, kterého miluje. Převtělila se kvůli němu před lidmi, a tak porušila jedno z nejpřísněji dodržovaných pravidel. Teď se ale musí ke kmeni vrátit, s vědomím, že Willa možná už nikdy neuvidí. Will má zastřenou paměť a jeho vzpomínky na onu osudnou noc a slib, který Jacindě dal, jsou zřejmě ty tam. Za své prohřešky a za to, že z drakijského města utekla, ale hlavně proto, že se zamilovala do lovce draků, Jacinda přichází o výsadní postavení i o nejlepší kamarádku Azurku. Cítí se strašně osamělá a začíná pochybovat o tom, jestli přece jen nedělá chybu, když se vzpírá kmenovým pravidlům, a jestli by se jim neměla nakonec podrobit. Přesto se upíná k naději, že na ni Will úplně nezapomněl, najde ji a zase budou spolu. Může se její přání splnit a bude schopná případně s Willem odejít a všeho se vzdát?

Srdce, které miluje doopravdy, nikdy nezapomene.


Upozornění: Recenze obsahuje spoilery na první díl!

V prvním dílu Drakie, Jacinda uteče s matkou a sestrou od svého kmene Drakiů, a tím se změní její celý život. Nastoupí na novou školu, kde potká svého zachránce Willa, lovce Drakiů, a zamiluje se do něho. Jenomže láska mezi lovcem a Drakií je vyloučená, nebezpečná, protože kde je Will, tam jsou i jiní lovci, a proto si Jacinda musí dávat pozor, ovšem jen do chvíle, kdy se přímo před jejich očima přemění, aby zachránila svou lásku, které koluje v těle krev mrtvých Drakiů.

Útěk navazuje přesně tam, kde skončila Drakie. Autorka nás opět vtáhne do děje akcí, která se táhne skoro celou knihou.
Jacinda se se svou rodinou vrací do hor, kde jí nečeká nic pěkného.  Nejen, že jsou pozměněna pravidla – zákaz vycházení a létání jen krátkou dobu, ale Jacinda je všemi opovrhována, a ke všemu se musí chovat poslušně, musí být úslužná a pokorná. Musí uzavřít svazek, a protože je výjimečná svou schopností dštít oheň, chce jí mít v rodině alfa samec Severin a spárovat s ní tak svého syna Cassiana nebo synovce Corbina. Jacinda, ale nestojí ani o jednoho z nich a stále doufá, že Will splní to, co slíbil, a najde ji. A pokud se mu to podaří, zvládnou čelit nebezpečí, které na ně čeká?

„Proč by chtěla žít někde jinde – ve světě, do kterého nemůže nikdy zapadnout?“ Mlčím, a tak se na mě Azurka tázavě podívá. Kéž bych se jí mohla svěřit, že možná chci žít mezi lidmi. Pochopí, jak jsem se mohla zamilovat do Willa, jen když jí to budu pořád dokola vysvětlovat. A z nějakého důvodu to nechci rozebírat před Cassianem. Jenže on patrně přemýšlí zrovna o tomhle, protože se mu hněvem rozšiřují nosní dírky. Pod snědou pletí mu v obličeji probleskuje uhlově černý odstín – jako tvor plující těsně pod hladinou. Jako šelma, kterou musím uklidnit. (str. 32)

V knize se objevují nové postavy, a to Corbin a Miriam. Miriam je mladší sestra Cassiana a Corbin jeho bratranec. Corbin je sobec, který se chce stát alfa samcem a chce Jacindu získat pro sebe. Ovšem nebude to mít tak lehké, protože ve hře je ještě Cassian, který se zde ukazuje i v jiném světle. Jacinda pro něho není jenom trofej s výjimečnou schopností dštít oheň, ale ukazuje se, že jí má opravdu rád a chce pro ni to nejlepší. Taktéž tu má více prostoru i Tamra, která stále usiluje o srdce Cassiana, a Zara, matka Tamry a Jancindy, která návrat ke kmeni nese velmi špatně.

Název Útěk přesně vystihuje děj knihy, která je plná akce, lásky, překvapujících momentů a vyvolá ve Vás plno emocí. Za sebe musím říct, že druhý díl je rozhodně lepší, než díl první. 

Mé hodnocení:  ★★★★★

Za poskytnutí reading copy děkuji nakladatelství CooBoo

Těšit se můžeme na:


Za korekci děkuji Marky → blog, GR

6 komentářů:

  1. Kdyby jsi tušila jak mooooooc ti závidím. Pokračování Drakie chci a taky ji budu mít! doufám že brzo=(
    Jinak moc pěkná recenze;) Nalákala jsi mě ještě víc=)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si říkala, když jsem tuhle recenzi četla, že si tuhle sérii musím přečíst :)) Už u toho 1. dílu mě to lákalo a po tomhle si to definitivně připíšu na seznam :) :D

    OdpovědětVymazat
  3. ach, ty už si knihu čítala! ako závidím! pekná recenzia, na knihu sa moc teším 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Drakie 2 teď čtu a moc Cassianovi závidím, aby mu to s Jacidnou vyšlo, i když někde v koutku srdce vím, že Jacinda je jen a jen pro Willa... moc krásný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo.. ale doufejme, že Cassian bude taky šťastný :).. A děkuji moc! :)

      Vymazat
  5. Třetídíl drakie 3 Návrat už vyšel.

    Já sama jsem ho i ten den přečetla a můžu vás informovat jen o tom že tam někdo umře.

    Je to fakt drsný.

    OdpovědětVymazat