19. ledna 2013

Recenze: Milion sluncí



Info o knize:
Autor: Beth Revis
Originální název: A Million Suns
Série: Vesmír; díl: druhý
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012

Anotace: Jsou to už tři měsíce, co Amy odpojili. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že před sebou mají dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?




Celé Universum je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli, rozpoutal se chaos. 


V prvním dílu Loď mezi hvězdami se Amy rozhodne přidat ke svým rodičům, kteří patří do skupiny nepostradatelných na vesmírné lodi Universum, která má přistát na Zemi Centauri a pomoct k jejímu osídlení. Jenomže je probuzena o padesát let dříve a na lodi jí hrozí nebezpečí. Obyvatelé jsou úplně jiní než ona a ke všemu začnou umírat lidé ze Staré země, kteří jsou zmražení v kryo boxech. 

Už to jsou tři měsíce, co je Amy probuzena. Za tu dobu si na lodi zvykla, i když se musí skrývat, aby jí obyvatelé nepoznali. Syn se stal Otcem a dodržel to, co slíbil – vysadil obyvatelům Phydus, lék, který tlumí jejich chování. Jenomže, byl to dobrý krok? Lidé bez Phydusu jsou svými pány. Syn nad nimi nemá kontrolu, přestane jim lhát a na lodi vznikne vzpoura. Najdou se mezi nimi a tací, kteří chtějí nového velitele. A aby toho nebylo málo, na lodi opět umírají lidé. 

Cítím samotu. Ne osamělost. Cítím samotu, jako na sobě cítím deku nebo pod hlavou peří v polštáři nebo kalhoty na spaní těsně utažené kolem pasu. Cítím samotu, jako by to byla nějaká věc, která proniká celou touhle palubou, jako když pole zakrývá mlha, sahá i do těch nejzazších koutů mé kajuty a nenachází nic živého, jen mě. Je to chladný pocit. SYN (str. 66)

Mezitím, co se Syn snaží držet loď pod kontrolou, se Amy pomalu daří rozluštit indície, které pro ni zanechal Orion. Indície, které vedou k odhalení pravdy lodi Universa. Amy ale také čeká jedno velké rozhodnutí. 

V knize i tentokrát nechybí detektivní zápletka, díky níž je příběh velmi napínavý a určitě i zajímavější. Autorka má děj knihy skvěle promyšlený a nakonec do sebe všechno skvěle zapadá.
Beth nás neošidí ani o trochu té romantiky a taktéž jako u prvního dílu se střídají kapitoly z pohledu Amy a z pohledu Syna. 

Jsem opravdu zvědavá, jak tahle jízda Vesmírem dopadne. Díky CooBoo se na závěrečný díl trilogie můžeme těšit už 18. března 2013, dva měsíce po vydání samotného originálu! ;)


Mé hodnocení:  ★★★★★

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo

Těšit se můžeme na:

5 komentářů:

  1. Tá kniha vyzerá naozaj fantasticky ako obsahovo tak obálkovo. Veľmi sa mi páči, je očarujúca a just jej urobím miesto na poličke aj keď práve teraz mám čo čítať. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Rada by som si toto pokračovanie prečítala 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Už bych se do Milion sluncí taky měla pustit, přece jen se mi válí v knihovně od Vánoc :) Navíc na ni slyším samé dobré ohlasy ... hm ...
    PS: Obálka 3. dílu je moc pěkná, sice jsem čekala, že na obálce bude Amy nebo Syn (prostě nějaká postava), ale výsledek se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pusť, je to skvělá kniha :).. A obálka je moc krásná.. líbí se mi ty barvy a ano, taky jsem si říkala, když jsem jí viděla prvně "Kde je Amy a Syn?" :D.. ale takhle je to taky pěkné :)

      Vymazat