28. března 2013

Zoo City

Autor: Lauren Beukes
Originální název: Zoo City
Nakladatel: Laser-books
Rok vydání: 2013
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná

Zinzi s sebou musí všude vláčet lenochoda, nepopiratelný symbol jejího zločinného provinění. Žije ze schopnosti nacházet ztracené věci a z vymýšlení podvodných e-mailů. Ale když jednoho dne kdosi bestiálně zavraždí jednu starou paní - její klientku - a policie zabaví šek s výplatou, nezbývá jí nic jiného než vzít práci, kterou doslova nesnáší - případ pohřešované osoby.
Zakázka od samotářského hudebního producenta Odiho Hurona pověří Zinzi pátráním po mladické popové hvězdě a měla by ji vysvobodit z prohnilé chudinské čtvrti jménem Zoo City, kde zločinecká spodina a její zvířecí společníci žijí ve stínu pekelného Protiproudu. Místo toho ji však uvrhne ještě hlouběji do chřtánu velkoměsta zmítaného zločinem a magií, v němž bude muset čelit temným tajemstvím předešlých životů - včetně svého vlastního.

Zoo City je skvělá urban fantasy s prvky dobrodružné science fiction a magie od talentované jihoafrické spisovatelky, balada na počest fantastického Johannesburgu. Děj, odehrávající se mezi mrakodrapy, dávnými doly na zlato, hvězdami hudebního světa a exotickými zvířaty, se dá přirovnat k nejlepším noirovým románům a vzbuzuje respekt k činům mocných afrických sangomu. Kniha získala vedle celosvětového úspěchu a ovací ze strany literární kritiky a nadšených čtenářů rovněž Cenu Arthura C. Clarka pro nejlepší román roku. 

2 komentáře: