9. dubna 2013

Recenze: BZRK

Info o knize: 
Autor: Michael Grant
Originální název: BZRK
Série: BZRK; díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2013

Anotace: Nano. Svět uvnitř lidského těla, svět v mase, svět mezi nervovými zakončeními. A v něm se odehrává bitva mezi těmi, kdo chtějí ovládnout lidskou mysl, a těmi, kdo jim v tom chtějí zabránit. Mezi nimi jsou i Noah a Sadie, jejichž blízké zničil boj o moc, který vedou bratři Armstrongovi, podivná Dvojčata, která touží ovládnout svět a vytvořit utopickou společnost bez konfliktů a válek, bez hladu a strádání. Jenže jak vést válku v nanosvětě, kde stačí šikovně „předrátovat“ pár nervových spojení a z člověka je rázem jen loutka? Strhující thriller, který balancuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím.



 
Tam dole, dole v nanu, tam bys viděl divy, kámo.


Do BZRKu jsem se pustila, i když jsem si myslela, že to nebude až tak můj šálek čaje. Přišlo mi, že nanotechnologie není nic pro něžné pohlaví. Mýlila jsem se.

Dvě strany stojící proti sobě. Strany, které bojují pomocí nanobotů a biotů. Strany, které chtějí pro svět jen to nejlepší. Jedna strana usiluje o sjednocení lidstva, chce, aby mezi lidmi neexistovaly konflikty. Druhá je jednoznačně proti. Jenomže, která je ta správná? Mají lidé právo zvolit si dobro nebo zlo? Být takoví, jací chtějí být? Ať už se rozhodnou jít cestou kriminálníka nebo lékaře? Nebo je lepší, když budou všichni na stejné vlně plné štěstí? 

Stručný děj a postavy
Na začátku knihy se ocitáme v léčebně závažných duševních chorob, kde je bratr Noaha. Autor nám zde ukazuje, co se stane se členy BZRKu, když jsou poraženi. Hned na to jsme vtaženi k posledním minutám života otce a bratra Sadie. K tomu všemu se přidá vyprávění z pohledů jiných postav a máte v tom úplný guláš. Ale nebojte se, všemu nakonec porozumíte, protože je nám všechno postupně vysvětleno.
Noah a Sadie patří mezi hlavní hrdiny této knihy. Postav je ale v knize požehnaně. Přiznávám se, že jsem si musela napsat na lísteček jména a nalepit do knihy, abych věděla, kdo je kdo, protože každý nováček si musí vymyslet nové jméno a to Vám pak z toho jde hlava kolem, věřte mi. Noah chce zjistit, co se stalo bratrovi, že zešílel a Sadie touží po pomstě. Oba dají v sázku svůj život i rozum a přidají se ke členům BZRKu. Učí se poznávat svět tam dole v nanu, ale také bojovat svými bioty proti nepřátelům, tzv. cukačům.
Ani v této knize nechybí romantika. Je jí tam sice málo, ale postará se o ní Noah se Sadie.

Co to vlastně ten biot a nanobot je?
Bioti se ovládají mozkem a vypadají jako pavouci. Jsou vytvoření z DNA a podobají se svému dárci. Velcí jsou jako prachový roztoč. Nanoboti se ovládají pomocí počítače a gama paprsků a jsou to takoví miniaturní robůtci. Bioty a Nanoboty nelze vidět okem. Dostanou se Vám např. uchem nebo okem do hlavy a předrátují Vám mozek. „Lidé, kteří žijí celý život v makru, netuší ani z jedné desetiny, co se kolem nich plazí v prachu na podlaze“ (str. 57)

„Když se dostanete tam dolů a uvidíte, co tam je, máte pocit, jako byste celý život vnímali jen povrchy. Jako byste se dívali na obálky knih a nikdy nespatřili slova uvnitř. Tam dole je to obrovské. Je to vesmír. Je to víc vesmírů, než si umíte představit, protože jsem vlastně v nanu neviděl víc než pár částí těla druhu Homo sapiens. Kolik milionů dalších věcí je tam k vidění? Jak vypadá povrch žáby? Jaké je to dole v masu medúzy? A co kaktus? Stalaktit? Chřestýš? Tam… tam se nemůže stát, že byste viděla všechno.“  Nižinskij (str. 252)

Michael Grant vytvořil fascinující svět. Příběh, který byl pro mě ze začátku zmatený, se postupně vyjasňoval a musím se přiznat, že mě donutil k přemýšlení. BZRK je první kniha, kterou jsem četla od tohoto autora, ale doufám, že se mi do rukou dostanou i jeho jiná díla. Kniha není doporučována všem, protože pro někoho můžou být určité popisky nechutné. Mě osobně to nevadí, naopak. Oceňuji umění Michaela popsat nám do detailů nanotechnologii, nebo jak to vypadá v našem těle očima biotů. A ukázat nový, zajímavý a šílený svět tam dole v masu.

Mé hodnocení:  ★★★★

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo  



Korekce: Cukrblik. Děkuji moc :)

4 komentáře:

  1. Minula som sa prekonala a prečítala anotáciu lebo som tú knihu chcela iba trošku kvôli názvu, po prečítaní toho kúska som u chcela veľmi, no a teraz viem, že by sa mi to URČITE páčilo. Pôsobí to tak...veľkým, fascinujúcim dojmom, a áno určite si to zoženiem. Chramst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, že by se mi líbila,ale jen mít čas!"

      Vymazat
  2. Četla jsem jí, fantastická knížka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji doma.. Teď se k ní ještě dostat.. :D

    OdpovědětVymazat