9. června 2013

Recenze: Jsem roztříštěná



Info o knize:
Autor: Tahereh Mafi
Originální název: Shatter Me
Série: Roztříštění; díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2013
Chci koupit

Anotace:
Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit!
 
Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…


„Chci být ptákem, který uletí…“ Juliette
 
Juliette to v životě neměla lehké, i přesto, že se snažila být vzorná a poslušná holka. A právě to, že chtěla pomoct, jí dostalo mezi 4 betonové zdi.

Stručný děj
Juliette je zavřená v cele blázince přesně 264 dní. Za celou tu dobu s nikým nepromluvila a nedotkla se lidské bytosti už 6 336 hodin. Ale tohle všechno se změní, když k ní přidělí spolubydlícího Adama. S tímto stavem nás hlavní hrdinka seznámí hned na první stránce. Což je podle mě dobré, protože nás hned vtáhne do děje. Žádný nudný začátek vás v této knize nečeká.
Nový spoluvězeň je pro ni krásný a zároveň i děsivý, protože neví, co od něho čekat. Stranění jí ale nevydrží dlouho. Adam si s ní totiž chce pořád povídat a vypráví jí i o životě venku. O Obnově, iniciativě, která měla pomoci umírající společnosti.
Jednoho dne ale do cely vtrhnou přisluhovači Obnovy a oba odvedou. Juliette se později setkává s Warnerem, který jí chce použít jako zbraň a také zjišťuje, že Adam není ten, za koho ho měla… Podaří se Juliette dostat ze spárů Warnera? A co když není na světě sama, která má zvláštní schopnosti?
 
Obnova
Obnova je nový systém, který má pomoct společnosti a nastolit nový začátek. A to tím, že všechno přetvoří, že zničí všechno, co může být zdrojem problémů.
Tohle bývá u většiny knih, které se odehrávají v budoucnosti. Vždycky je tu něco, co chce pro lidi to nejlepší, aby byli poslušní, aby všechno šlapalo, jak oni chtějí za jakoukoliv cenu. A pokaždé se najde někdo, kdo proti tomu bude bojovat

Uzavírám se před světem. Zamykám se. Vší silou otáčím klíčem. Černota mě pohřbívá ve svých záhybech.
„Hej -“
Násilím otevřu oči. Dvě roztříštěná okna mi plní ústa sklem.
„Co je?“ Marně se snaží mluvit nezvýrazně, zbytečně se pokouší mluvit apaticky.
Nic.
Soustředím se na průhledný čtverec, který mě dělí od svobody. Mám sto chutí tenhle betonový svět rozmlátit napadrť. Chci být větší, lepší, silnější.
Chci být naštvaná, naštvaná, naštvaná.
Chci být ptákem, který uletí.
„Co to píšeš?“ Spoluvězeň opět promluví.
Tahle slova jsou zvratky.
Tohle ubohé pero je můj jícen.
Tenhle cár papíru je moje záchodová mísa.
„Proč mi neodpovíš?“ Je příliš blízko, příliš blízko, příliš blízko.
Nikdo nikdy není dost blízko. (str. 14)

Postavy
V Juliette se skrývá veliká síla a nemyslím její smrtelný dotek. Bylo jí hodně ublíženo a ona přesto jde dál a bojuje pro ty, kteří jí odehnali a zavrhli. Její nejhorší noční můrou je její schopnost, protože nechce za žádnou cenu ubližovat lidem. Ani takovým, jako je Warner.
Adam je postava, o které jsem tak trošku nevěděla, co si myslet. Přikláněla jsem se k tomu lepšímu, samozřejmě, ale potom se tam objevil Warner, něco plácnul a já byla na pochybách. Na konci jsem ale dospěla k tomu, že Adam je prostě úžasný a tečka.
Další důležitou postavou je Warner. Warner je záporák, jak se patří. Je bezcitný, i když, jak se to vezme. Rád zabíjí lidi a ubližuje jim. Všichni ho poslouchají, protože z něho mají strach. Ale svým způsobem je to výborná postava. Bez Warnera by to nemělo takový šmrnc.

Styl psaní, shrnutí
Knihu Jsem roztříštěná jsem si chtěla přečíst už dlouho, takže moje velké díky patří nakladatelství CooBoo, které tuhle skvělou knihu přeložilo.
Co se týče stylu, tak mě hrozně zaujala přeškrtnutá slova nebo věty. Jsou to vlastně myšlenky Juliette, které chce říct nebo si myslí, ale potom je přeškrtne a pomyslí si je jinak. Např. „Jeho rameno je tak blízko, příliš blízko, ne dost blízko.“ nebo „2 týdny se spoluvězněm, který se mě téměř dotkl, který se mě nedotkl.“
Také jsem si všimla a objevuje se to v knize hodněkrát, že autorka používá samá čísla. Např. „Vidím 2 oči 2 rty 2 uši 2 obočí.“ nebo „Mezi námi se roztříští 10 000 maličkých částeček.“ atd.

Na to, že je to autorčin první román, je kniha výborná, zajímavá a čtivá. Já jsem si jí užila a nechtěla se mi odkládat. Strašně se těším na pokračování, protože to skončilo zajímavě a mám plno otázek, které potřebuju nutně vědět. Jsem roztříštěná doporučuji všem!

Druhý díl Jsem zlomená, vyjde v srpnu v nakladatelství CooBoo.

Mé hodnocení:  ★★★★

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo 
 

6 komentářů:

  1. Och! Toto mi nerob! :) Po tvojej recenzii mám strašnú chuť si ju prečítať! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím! Tuhle knihu si určitě přečti - nebudeš litovat ;)

      Vymazat
  2. skvelá kniha, mám ju moc rada 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som sa do nej absolútne zamilovala! Prečítala som ju minulý týždeň, ale na vetvy som z nej ešte stále. A Adama je skvelý a úžasný, a tečka! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pořád přemýšlím, jestli si ji koupit. Všude tolik recenzí,které si ji chválí :)

    OdpovědětVymazat