23. ledna 2014

Robert Galbraith - Volání kukačky


Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojde policie rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Jenže její bratr má své pochybnosti – a aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny. 
 
Vyjde v únoru v nakl. Albatros Plus

Britská spisovatelka J.K. Rowlingová, která se po celém světě proslavila sérií o mladém čaroději Harrym Potterovi, před časem napsala knihu zcela odlišného žánru - detektivku. A aby ji nezatížila vlastním jménem, vydala ji coby "začínající spisovatel Robert Galbraith".
Kniha "The Cuckoo's Calling" o válečném veteránovi, z něhož se stal soukromý vyšetřovatel Cormoran Strike, vyšla v originále v dubnu 2013. Tajemství Rowlingové vyšlo najevo, když se list Sunday Times začal podivovat, jak mohl debutující autor stvořit tak skvělé dílo.
"Doufala jsem, že tohle tajemství udržím o trochu déle, protože být Robertem Galbraithem bylo nesmírně osvobozujícím zážitkem," řekla Rowlingová. "Bylo skvělé publikovat bez mediálního poprasku nebo očekávání, a byla to čistá radost dostat zpětnou vazbu pod jiným jménem," dodala.


Jeden z recenzentů označil knihu za "fascinující debut", a další oceňoval schopnost mužského autora popsat ženské šaty. Stopou vedoucí ke skutečnosti, kdo je opravdovým autorem, byla skutečnost, že Rowlingová a "Galbraith" mají stejného agenta a vydavatele. Najít se také dají podobnosti ve stylu nové detektivky a dalšími pracemi Rowlingové. 


Další kniha od "Roberta Galbraitha" se stejným hrdinou má vyjít v roce 2014.

4 komentáře:

  1. Už v únoru? Já to čekala někdy koncem jara. Těším se moc!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj nominovala jsem tě do goodreads tagu, tak doufám ,že se zúčastníš :) http://cz-books.tumblr.com/post/74291011540/goodreads-tag

    OdpovědětVymazat
  3. Moje rekce potom, co jsem tohle uviděla na své hlavní stránce byla hodně jásavá. Neměla jsem ani tušení, že to vyjde u nás v cz. A už v únoru? Tomu se říká, že české nakladatelství zase dělá radost :DD

    OdpovědětVymazat
  4. Román, co lidi koupí jen proto, že jméno autora je profláklý pseudonym Rowlingové. Než se to zjistilo, nikdo po románu ani neštěkl a celkově ho kritici strhali. Teď si lidi můžou urvat ruce, aby ho měli doma. Pokrytecké.

    OdpovědětVymazat