5. července 2011

Ještě než umřu | Skôr než zomriem

Autor: Jenny Downham
Originální název: Before I Die
Nakladatel: Eroika
Rok vydání: 2010
Počet stran: 244
Vazba: pevná

Kniha vypráví příběh šestnáctileté Tessy Scottové, která onemocněla leukémií a jejíž stav je natolik vážný, že jí zbývá už jen několik měsíců života. Je výjimečná tím, že nabízí čtenářům klasickou „teenagerskou“ rovinu příběhu, tedy jazyk a pohled na svět, s kterým se mladý člověk rád a snadno ztotožní, ale zároveň také rovinu hlubší, kterou spisovatelka navozuje prostřednictvím specifické situace hlavní hrdinky. Tessa jako by hrála dvě role – tu první, běžnou roli mladé holky se všemi radostmi a strastmi, které k jejímu věku patří (první láska, sexuální zkušenosti, testování drog, nechtěné těhotenství nejlepší kamarádky), a potom druhou, dospělou, roli člověka, který se na svět dívá vyzrálýma očima a je schopen rozlišit, co je v životě podstatné a co nikoli.



Autor: Jenny Downham
Originálny názov:
Before I Die
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania:
2009

Počet strán:
264

Väzba: pevná 

Každý z nás vie, že raz zomrie. Lenže v šestnástich to nečaká nikto.

Smrteľne chorej Tesse Scottovej zostáva iba niekoľko mesiacov života a ona sa rozhodne prežiť ich absolútne naplno. Nechce byť ukrátená o nič, čo život ponúka jej zdravým rovesníkom. Číslo jeden na jej zozname je sex. A začať chce dnes večer.

Splniť si túžbu nebýva ľahké a zakaždým je tu riziko, že namiesto radosti zažijeme rozčarovanie. A niekedy si nás šťastie vystriehne vo chvíli, keď ho najmenej čakáme.

2 komentáře:

  1. Na tuhle knihu se strašně těším ...áá za chvíli asi zbankrotuju :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tohle je můj nový blog kdyby si se chtěla juknout ;) http://reader-diary.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat