9. června 2012

J. K. Rowling - The Casual Vacancy

Autorka úspěšné série knih o Harrym Potterovi, J. K. Rowlingová, vydá v září svůj první román pro dospělé, který se bude jmenovat The Casual Vacancy (Prázdné místo). Podle jejího vydavatele Little, Brown půjde o černou komedii situovanou do anglického města Pagfordu, které není tak idylické, jak se na první pohled zdá.

Román se vyznačuje černou komikou, nutí k přemýšlení a neustále překvapuje, uvádí se v prohlášení nakladatelství. Pagford je zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou je město ve válce, naznačuje děj nakladatel. "Bohatí jsou ve válce s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky."

Zápletka začíná úmrtím čtyřicátníka Barryho Fairweathera, které obyvatele městečka šokuje. "Prázdné místo, které po Barrym zůstane v radě farnosti, se brzy stane katalyzátorem pro největší válku, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními?" píše nakladatelství Little, Brown.

Kniha by měla vyjít v celém světě 27. září v tištěné i elektronické podobě, stejně tak i namluvená jako audiokniha.
Již v únoru Rowlingová řekla, že její příští kniha "bude velmi odlišná od série s Harrym Potterem". Současně tehdy zdůraznila, že úspěch knih o čarodějnickém učni jí přinesl "svobodu prozkoumat nová území".

Pro spisovatele zavedeného jako autor pro děti může být přechod k literatuře pro dospělé obtížný. Například A. A. Milne býval úspěšným dramatikem, ale po úspěchu knížky Medvídek Pú se jednou přiznal, že musel dát psaní her sbohem. List The Los Angeles Times ovšem připomněl, že i když "potterovky" byly určeny dětem, četlo je i hodně jejich rodičů. Stejně tak mnoho dětských čtenářů, kteří vyrůstali s Harrym Potterem, je již nyní dospělých. Sedmá a poslední kniha z této série vyšla v roce 2007.


ZDROJ: Slovart.cz

1 komentář:

  1. Na Harryho nedám v životě dopustit a svoje děti donutím ho číst! Jsem ráda, že jsem taková ta generace odkojená právě na něm :))). Na její další knihu jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat