14. října 2012

Recenze: Nadpozemská

Info o knize:
Autor: Cynthia Hand
Originální název: Unearthly
Série: Nadpozemská; díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012

Anotace: Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?


Může obsahovat menší spoilery


Clara je z části anděl, a jako každý s andělskou krví, musí na Zemi splnit své poslání, které je doprovázeno vizemi. Clara se v těch svých ocitá uprostřed hořícího lesa a hledí na chlapce stojícího zády. Postupně zjišťuje, na jakém místě bude muset svůj úkol splnit, a proto se se svou matkou a bratrem stěhují z Kalifornie do Wyomingu.
Clara nastoupí na novou školu, kde hned první den potká chlapce ze svých snů – Christiana Prescotta. Christian je přitažlivý a na škole patří mezi oblíbence. Snad každá holka by s ním chtěla chodit, ovšem Christian už je zadaný. Chodí se sebevědomou královničkou Kay. Na škole se Clara také seznámí s Wendy a jejím sexy bratrem Tuckerem Averym. 

Clara je bezmocná. Netuší, kdy propukne požár, ani kde je místo, kde ve svých vizích vídá Christiana. Mezi tím, co se snaží rozluštit poslání, se učí létat, což jí zpočátku vůbec nejde. Chodí do školy, kde se kvůli projektu sblíží s Angelou, která je Dimidius – poloviční anděl. Právě díky ní se Clara dozvídá nové věci, které se týkají andělů. Zjišťuje, že není jen strana dobra, ale i zla. Že po Zemi kráčí i tzv. Černokřídlí. 

Nechybí ani milostný trojúhelník. Už na začátku knihy je zjevné, kdo je pro Claru ten pravý. Jenomže srdci nerozkážeš. Clara se zamiluje, v tu chvíli zapomíná na své poslání, a není pro ni nic důležitějšího než láska. Ovšem do doby, než zakročí její matka.

Konečně se vize stanou skutečností a Clara musí čelit rovnou dvěma požárům. Ovšem, čeká jí velmi těžké rozhodnutí. Vybere si své poslání nebo lásku?

Nyní něco málo k postavám. Oblíbila jsem si Wendy Averyovou. Wendy je sympatická dívka. Líbí se mi na ní, že je příjemná, hodná holka, která si na nic nehraje a miluje zvířata. Kamarádka, jak má být. To samé ale nemůžu říct o Angele. Tahle holka mi nesedí. Přijde mi, že není taková, jak se chová. Vždycky jsem při ní měla divný pocit a čekala jsem od ní něco zlého.
Zmínit musím i Clarinu matku Meg, která před dcerou skrývá nějaké tajemství. Ať se Clara snaží sebevíc, nic z matky nedostane, a proto se většinu dozvídá právě od Angely. Uvidíme, jestli nám Meg v dalším díle něco zajímavého prozradí.
Co se týče chlapců. Christian se mi na začátku jevil jako úžasný kluk, ale postupem času se to změnilo. Přestala jsem ho chápat. Nevěděl, co vlastně chce, na rozdíl od Tuckera. Bavilo mě, když se s Clary navzájem pošťuchovali. A jak už to tak bývá: „Co se škádlívá, to se rádo mívá“. Tucker je prostě dokonalý a zamilovat si ho musí každá čtenářka.

Kniha je napsaná čtivě a nejde jinak, než si ji oblíbit. Už jen to, že tématem jsou překrásná stvoření - andělé. Musím se opět zmínit o obálce, která je naprosto úžasná, miluji fialovou barvu.

 Na druhý díl se díky CooBoo, můžeme těšit už začátkem roku 2013.

Mé hodnocení:  ★★★★ a půl

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo

Těšit se můžeme na:


Za korekci děkuji Marky → blog, GR

4 komentáře:

  1. táto kniha sa mi veľmi páčila 8)
    som rada že vydávajú celú sériu 8)

    OdpovědětVymazat
  2. První díl byl úžasnej. Dvojka byla- pro mě- jedno velký zklamání :/

    OdpovědětVymazat