23. října 2012

Recenze: Delirium

Info o knize:
Autor: Lauren Oliver
Originální název: Delirium
Série: Delirium; díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012


Anotace: Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.


Láska je nemoc, která nakonec zabije.


Láska, silná emoce, která vás nutí radovat se, usmívat se, tančit, milovat, ale i plakat a trápit se. Umíte si představit život bez lásky? Lena Halowayová ano. Věří, že vyléčením z amor deliria nervosa, bude její život jiný. Bude z ní nový, lepší a hlavně šťastný člověk. 

Portland je město, které je přísně střeženo a hlídáno. Nikdo se nedostane ven, ani dovnitř. Venku je totiž Divočina, kde žijí Nežádoucí. Lidé, kteří nepodstoupili léčbu a jsou nakaženi. Lidé, kteří jsou nebezpeční.
Lena od smrti své matky žije se svou tetou Carol a dvěma dcerami své sestřenice Grace a Jennou.  Co nevidět jí bude osmnáct let. To je věk, kdy ji vyléčí a spárují s chlapcem, kterého si vezme za muže. Každý musí na konci čtvrtého ročníku podstoupit poslední zkoušku – Evaluaci, kde poprvé spatří Alexe, chlapce, který je již vyléčený, a který jí změní celý život. Z dívky, která se bojí riskovat a má strach, se stane dívka statečná, která se postaví celému Portlandu.

Lena si se svou nejlepší kamarádkou Hanou užívá poslední léto před tím, než dovrší osmnáctého věku života. Hana je dívka, která ráda riskuje. Nedodržuje pravidla města. Vychází v zakázanou dobu ven a poslouchá zakázanou hudbu. Do všeho láká i Lenu, které se to ovšem moc nezamlouvá, což vede k tomu, že se od sebe odcizí.

Zmínit se musím i o Alexovi. Díky němu se Lena dozvídá informace, které ji donutí k velkému rozhodnutí, ale nejen to. S Alexem zažívá něco nového a krásného, kvůli čemu změní svůj názor na lásku.

Líbily se mi silné pocity hlavní hrdinky a krásná přirovnání určitých věcí. Jsou tu i dlouhé popisy, ale musím se přiznat, že právě v této knize mi vůbec nevadily.

„Tahle hudba proudí a plyne, zní nepravidelně a smutně. K mému údivu mi připomíná oceán v bouři, vlny bičující pobřeží a tříští se ve spršce pěny o molo. Jeho velikost a síla bere dech.“


Nenechte si ujít knihu Delirium, krásný příběh plný lásky, silných emocí, nečekaných a překvapivých momentů. Kniha Vás pohltí a po dočtení posledního slova, budete civět před sebe s otevřenou pusou a s nervama v háji, tak jako já. A to nemluvím o pocitech, které tato kniha ve čtenáři zanechá.

Delirium vyjde již v listopadu v nakladatelství CooBoo.

Mé hodnocení:  ★★★★★

Za reading copy děkuji nakladatelství CooBoo

Těšit se můžeme i na:


Za korekci děkuji Marky → blog, GR

3 komentáře:

  1. tak to si zaručeně přečtu..:D :D parádní recenze..;)

    OdpovědětVymazat
  2. Včera som si akurát prezerala aké knižky si pôjdem zobrať do knižnice a táto ma zaujala. Takže dúfam, že sa mi oplatí ju v knižnici drankať od knihovníkov :) Celkom ma to navnadilo :) Ešte si ju prečítať :)

    OdpovědětVymazat