2. října 2012

Recenze: Loď mezi hvězdami



Info o knize:
Autor: Beth Revis
Originální název: Across the Universe
Série: Vesmír, díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2012

Anotace: Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít...



Universum, loď postavená na tajemstvích.


Amy se rozhodne přidat ke svým rodičům, kteří patří do skupiny nepostradatelných na vesmírné lodi Universum, která má přistát o 300 let později na Zemi Centauri a pomoct k jejímu osídlení. Celá skupina je postupně zmražena v kryo boxech a poslána na dlouhou plavbu vesmírem. Amy ovšem netuší, že její tělo, bude probuzeno o padesát let dříve, a že po lodi běhá vrah, který postupně rozmrazuje lidi ze Staré země a nechává je utopit ve vlastních kryo boxech.

Hlavními hrdiny jsou postradatelná Amy a Syn, který se má stát velitelem Universa a starat se o životy celé posádky. Syn je nejmladším členem na lodi a jeho úkolem je naučit se, jak vládnout všem obyvatelům. Vede ho diktátorský Otec, který touží po moci. Jeho snahu učit se, však překazí Amy, která vstoupí do jeho života. 

                Amy svým vzhledem – světlou pletí a zrzavými vlasy, není na lodi v bezpečí. Universum je totiž plná obyvatel stejného etnika. Všichni mají tmavou kůži, tmavé vlasy a světle čokoládové oči. Nejsou mezi nimi rozdíly. Chovají se slušně a hledí si své práce. Na lodi jsou např. zásobovači, vědci, lékaři, ale i blázni.

                Kniha je psána ze dvou úhlů, a sice z pohledu Amy a Syna, kteří se navzájem střídají. Kniha se čte dobře, protože má poměrně krátké kapitoly a velká písmenka. Co mě na knize trošku překvapilo, bylo pojmenování Otec a Syn. Je to zvláštní, ale čtenář si na to rychle zvykne. Také musím zmínit slova, jako „xakru“, a „chucpe“, která se v knize vyskytují docela často. Možná by byla dobrá malá vysvětlivka na konci stránky, co vůbec slovo „chucpe“ znamená, protože myslím, že spousta lidí to nezná a mezi ně patřím i já.

                Co bych chtěla na knize vyzdvihnout, je detektivní zápletka. Líbilo se mi, že jsem skoro do konce nevěděla, kdo může za všechna úmrtí, a přiznám se, že mi i v průběhu knihy naskočila husí kůže. Rozhodně si nenechám ujít pokračování, které se jmenuje Milion sluncí a vyjde v nakladatelství CooBoo ještě tento rok!

Mé hodnocení:  ★★★★★


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo

Můžeme se těšit na:


Za korekci děkuji Marky → blog, GR

2 komentáře: