25. února 2013

J. K. Rowling - Prázdné místo


Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se zprvu zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními?

Brilantně napsaná kniha, která je autorčiným prvním románem pro dospělé čtenáře, zároveň nutí k přemýšlení a na každé své stránce znovu a znovu překvapuje. Prázdné místo je velkolepý a skvěle napsaný román o soudobé společnosti a Rowlingová v něm vytvořila fascinující svět, v jehož postavách zaručeně rozpoznáte své vlastní sousedy. „Zpočátku má čtenář pocit, že čte Vraždy v Midsommeru a pohodlně se usadí na gauči s miskou brambůrků. Zrada nastane, když ve dvě ráno zjistí, že se nechal strhnout Malströmem sociální tragédie, gauč je pokrytý posmrkanými kapesníky a v srdci zůstalo prázdné místo,“ říká překladatelka Hana Zahradníková, která s knihou strávila téměř půl roku, a dodává: „Tessa chce pomáhat, Krystal chce miminko, Tlusťoch chce život, Andrew chce Gaiu, Gaia chce Londýn, Kay chce Gavina, Gavin chce Mary, Mary chce zpátky mrtvého manžela – a co chcete vy? Ať vám chybí cokoli, v téhle knížce to najdete – úpravné záhonky i drogová doupata, hospodyňky i trosky.“

Připravuje nakladatelství Plus na duben 2013

5 komentářů:

  1. Co chceme my? Aby tahle knížka už konečně byla na pultech, jsem na ní neskutečně zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Keďže existuje paródia na Harryho Pottera, Barry Troter a nehanebná paródia, meno, ktoré zvolila Rowlingová v tomto prípade ma veľmi pobavilo. Neviem, či to bolo zámerne, no ja sa škerím.
    (:D)
    Takže u vás je to už preložené, hm? Good job.
    Vyzerá to zaujímavo a nebudem tajiť, že ten textík navnadil.
    Mám však pocit, že toto nebude môj kúsok koláča.

    OdpovědětVymazat
  3. No musím priznať, že anotácia ma veľmi nezaujala. Uvidím aké budú na knižku recenzie a potom si ju možno kúpim, bo Rowlingová je uz znacka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ehm.. já ještě ani nečetla Harryho! :D.. takže tuhle knihu asi už vůbec ne :D

      Vymazat
  4. Uvidíme, recenze a ohlasy na anglickou verzi knihy nejsou moc nadějné. Podle nich Rowlingové tento styl psaní příliš nesedí.

    OdpovědětVymazat