28. února 2013

Recenze: Legenda


Info o knize:
Autor: Marie Lu
Originální název: Legend
Trilogie: Legenda; díl: první
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2013

Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day naproti tomu vyrůstal ve slumu a už ve svém mladém věku je nejhledanějším zločincem Republiky.
Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.  

PRAVDA SE STANE LEGENDOU


Legenda je dystopický příběh, kde mezi sebou válčí Republika a Kolonie. Tento svět má svá pravidla. Každý obyvatel, který dosáhne deseti let, se zúčastní Zkoušky, která rozhodne o jeho budoucnosti. K tomu všemu se Republikou šíří epidemie, která zasahuje chudé sektory, kde se lidé nedočkají očkování narozdíl od bohaté části, která je očkována pravidelně.

Kniha je psána ze dvou úhlů, a sice z pohledu Daye a June, kteří se navzájem střídají. Každý z nich má svůj vlastní odlišný život. Day se narodil v chudé části Republiky a je nejhledanějším kriminálníkem. Na svém kontě má krádeže, napadení, ale také poškozování vojenského vybavení. Je velmi chytrý a svou prácičku provádí čistě, proto Republika nemá ani zdání, jak vypadá. Dayovou největší slabostí je rodina, kterou opustil, ale aspoň na ni tajně dohlíží.
June je z bohaté části a na rozdíl od Daye je nejnadanější zázračné dítě Republiky. Při Zkoušce dosáhla nejvyššího počtu bodů, a proto se stane vojákem a nadějí na vítězství proti Kolonii.
June žije pouze s bratrem. Je pro ni vše, co má, ovšem do doby, než je Metias při hlídce zavražděn. Hlavním podezřelým se jak jinak stane Day. June slíbí svému bratrovi pomstu a udělá cokoli, aby Daye dostala. Ovšem, když se jejich cesta zkříží, čeká na ně šokující tajemství…

Snažím se soustředit na Edena a na peníze, které musíme sehnat dřív, než bude příliš pozdě, ale místo toho mě zrovna dnes napadají nové způsoby, jak nabourat Republice její válečnou kampaň. Mohl bych se vplížit na vzducholoď, odčerpat z ní vzácné palivo a pak ho prodat na černém trhu nebo ho rozdat lidem, kteří ho potřebují. Nebo bych tu vzducholoď mohl celou poslat k zemi dřív, než dorazí na frontu. Nebo sabotovat elektickou rozvodovou síť v Batalle nebo na leteckých základnách, odříznout je od elektřiny, aby musely zavřít krám. Takové myšlenky se mi honí hlavou. (str. 124-125)

Legenda je jednou z mála knih, které si ráda přečtu znovu (nejraději teď hned ;D). Příběh je akční, strhující, plný lží, zrady a já hltala stránku za stránkou. Objevily se i smutné, zároveň drsné a nelítostné okamžiky, ale nechyběla ani romantika. Přijde mi, že se autorka hodně zaměřila na hlavní postavy a proto nebylo místo na to, aby nám trošku více přiblížila Republiku s Kolonií. Ale chápu, že do cca 300 stránkové knihy se všechno nevejde a snad bude prostor v druhém dílu, který si nenechám ujít. Abych pravdu řekla, myslela jsem si, že kniha podle obálky bude o něčem jiném, ale spletla jsem se. Anotaci jsem nečetla, a proto jsem byla mile překvapena, když jsem přečetla první dvě kapitoly. Hlavou mi blesklo „Tohle bude něco“ A ano, bylo! I když člověk tak nějak předem ví, co se bude dít, tak si knihu stejně užije.

Vzrušující dystopická kniha, která nesmí chybět ve vaší knihovně. 

Mé hodnocení:  ★★★★★

Za poskytnutí ARC výtisku děkuji nakladatelství CooBoo

Těšit se můžeme na:
 


1 komentář: