3. března 2013

Pod nekonečnou oblohou | Pod vražednou oblohou

Autor: Veronica Rossi
Originální název: Under the Never Sky
Trilogie: Nebe
Díl: první
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Počet stran: 328
Vazba: pevná

Sedmnáctiletá Árie nikdy nepoznala nic jiného než bezpečí Blaženosti, světa privilegovaných chráněného důmyslným obranným systémem. Citlivá dívka nadaná nádherným hlasem, dcera významné vědkyně, se shodou podivných náhod ocitne tam, kam nikdy neměla vkročit - v Obchodě se smrtí, nebezpečném vnějším světě pod nekonečnou oblohou plnou smrtícího éteru, na rozdíl od virtuálních Říší, v nichž dosud pobývala, krutém a nemilosrdném. Stala se totiž svědkem něčeho, co nikdy neměla vidět, a změnila se v nepohodlnou svědkyni.
Setkání kultivované Osadnice s nebezpečným Outsiderem, divokým Peregrinem, mladším bratrem Krvepána kmene Tideů, od základu změní její život i žebříček hodnot. Peregrin hledá záhadně zmizelého synovce a uzavře s Árií, která zoufale touží nalézt svou matku, výměnný obchod - on ušetří její život a ona mu umožní vstup do Říší. Oba mladí lidé se vydávají na nebezpečnou pouť pod éterovým nebem, jejíž výsledek je nejistý. Árie Peregrina zprvu ze srdce nenávidí, ale záhy zjistí, že v jeho přítomnosti může poprvé v životě volně prožívat své city a snít sny, mimo jiné proto, že Peregrin je Označený a emoce jiných dokáže cítit stejně snadno jako jiní vůně, chlad nebo teplo. Když se přihlásí láska, dívka jí nedokáže příliš vzdorovat a ocitá se před zdánlivě neřešitelným rozporem. Dokáže zůstat věrná svým citům a zároveň nezapřít svůj původ?



Autor: Veronica Rossi
Originálny názov:
Under the Never Sky 
Trilogia: Pod vražednou oblohou
Diel:
prvý
Vydavateľstvo:
Ikar

Rok vydania:
2012

Počet strán:
296

Väzba: pevná 


Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia... Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?

Žádné komentáře:

Okomentovat