4. července 2011

Zlodějka knih

Autor: Markus Zusak
Originální název:
The Book Thief
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2009
Počet stran: 528
Vazba: pevná


Mladý australský autor sepsal na základě vyprávění své babičky silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem.
Začínáme rokem 1939. Evropa je v pohybu. A smrt nikdy neměla víc práce.
Liesel je malá dívka, která žije na malém městě se svými adoptivními rodiči, špatně spí, moc jí nejde čtení, hrává na ulici fotbal s kamarády odvedle. Mohlo by to být obyčejné dětství, kdyby to městečko neleželo uprostřed Německa. Liesel chodí do Hitlerjugend, zdravívá pravicí nepřítomného Führera a krade knihy. Jinak řečeno to obyčejné dětství není: promluví do něj bomby, neštěstí a smrt. Smrt ostatně v knize promlouvá pořád: co by to taky bylo za příběh, kdyby neměl vypravěčku? Nechte se zlákat jejím vyprávěním: účinkuje v něm to děvče, harmonikář, židovský boxer, Němci a zloději. Dozvíte se z něj, že i smrt má srdce.

9 komentářů:

  1. O téhle knize jsem už hodně slyšela a rozhodně si jí někdy koupím. Jak já chci být milionářka. Koupila bych si úplně každou knihu, která by mi padla do oka. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Už ji mám doma nějakou dobu .. :) snad o prázdninách. :)

    OdpovědětVymazat
  3. tuhle knihu mám doma, ještě jsem jí ale nepřečetla. začala jsem ji číst, přečetla jsem asi 30 stran .. snad jí někdy dočtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta nejsmutnější a přitom ta nejkrásnější knížka, kterou jsem kdy zatím četla, a to v jiném žánru než Fantasy...:) Musím, ale říct, že nový slovenský přebal se mi líbí víc. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ghona: ach, jak já se na ní těším.. po Krvavým karnevalu se na ní vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky už jsem o téhle knize slyšela. Ach jak já bych si přála být bohatá. Vždycky když jdu do knihkupectví, nechala bych tam statisíce :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mirabelle: Přesně! já taky :).. už z těch knih šílím :D

    OdpovědětVymazat
  8. ještě jsem se k ní neměla možnost dostat a abych pravdu řekla, AŽ TAK mě těch prvních pár stran nenadchlo, je to zvláštně psané .. :) teď mám v plánu číst jiné knihy ..

    OdpovědětVymazat
  9. Daniela: s tím souhlasím, že je to zvláštně psané, ale pak člověk pochopí, jak to ta smrt myslí a do příběhu se začte..:)V některých částech se mi chtělo smát a v jiných zase plakat, ale je to knížka, která donutí čtenáře se nad vším zamyslet...:)

    OdpovědětVymazat