24. srpna 2012

Limes inferior

Autor: Janusz A. Zajdel
Originální název: Limes Inferior
Nakladatel: Triton
Rok vydání: 2012
Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Stav: 2. vydání

Totalitní společnost, v níž jsou lidé rozděleni do tříd a odměňováni podle své inteligence, funguje zdánlivě bez problémů. Všichni jsou si rovni, i když někteří jsou si rovnější. Každý má nárok na základní potřeby - potraviny, bydlení, zdravotní péči. Lahůdky a luxusní zboží jsou ale jen pro ty s vyšší třídou, kteří mají přístup k „tvrdší měně". Ta se dá ale naštěstí směnit a veksláci jsou všudypřítomní.
A pak jsou tu lifteři. Máte-li dost peněz, dokážou nejrůznějšími nelegálními způsoby „vyliftovat" vaši třídu, a tak vám zvýšit úroveň a příjmy.
Sneer je jedním z těchto „veksláků", který se na režim adaptoval. Přesto se začne zajímat, jak systém může fungovat, když se zdá, že společnost řídí pouze vyliftovaní hlupáci. Proniká do stále hlubších tajemství, včetně toho nejutajenějšího - kdo to vše řídí.

Janusz A. Zajdel se stal počátkem osmdesátých let 20. století nejvýraznějším kritikem režimu v rámci science fiction a Limes inferior je jeho vrcholným dílem v tomto směru.
Kniha je doplněna dvěma autorskými povídkami
Živá torpéda a Vyšší zájem.

2 komentáře:

  1. Ta OBÁLKA, ta mě fakt uhranula. Něco mi šíleně připomíná, ale nemůž přijít na to co :) Kniha vypadá zajímavě i podle anotace, takže se po ní určitě ještě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta obálka taky něco připomíná a nevím co :D.. Ale je fakt pěkná..

      Vymazat